Lohals
PAS PÅ med folkeregisteradresse på Langeland - læs hvorfor her.
Hvis du som ældre får behov for hjælpemidler og kommunal betalt genoptræning, gør du klogt i at have din folkeregisteradresse i en anden kommune end på Langeland.
"En anden
verden"...
Det var kærlighed ved første blik, da vi en regnvejrsdag i sommeren 2005 kom til Lohals på det nordlige Langeland for første gang nogensinde.
Fyret, havnen, udsigten, skovene og stranden var helt nøjagtigt den feriecocktail, der kun kan komme gode oplevelser og behagelig afslapning ud af. Derfor var vi ikke et øjeblik i tvivl: Her - et par stenkast fra havnen - ville vi have en bolig, hvis det kunne lade sig gøre.
Det ku' heldigvis lade sig gøre, og lige siden har vi nydt byens livlige bade- og feriestemning om sommeren og den særlige stilhed og ro, der breder sig som et lydisolerende tæppe over nordspidsen af Langeland om vinteren. I den del af året føler man sig hensat til en anden verden, eller som en af vores venner spontant udbrød: "det er sådan noget, der ikke rigtig findes længere...".
Gemt
af vejen
Hvor Aarhus har "Den Gamle By" og Odense "Den fynske Landsby", byder Langeland på "Feriebyen Lohals". Men i modsætning til de to andre steder er det ikke et museum, selv om tiden har stået stille i Lohals i flere årtier efter midten af 50'erne, hvor det bedre borgerskab fra København ankom med færgerne fra Sjælland. Det er en geografisk godbid, der har været gemt af vejen i en afkrog af landet, hvor man ikke sådan lige kommer forbi.
Få minutter
til stranden
Der er omkring 200 fastboende i Lohals by, der strækker sig knap en kilometer ind på øen fra havnen, og som ligger omkranset af skov på alle sider. Den nærmeste strand - Nordstranden - byder sig til nogle få minutters gang fra havnen, og det er en af de fire strande, der har det Blå Flag på Langeland
Som en del af en omfattende byfornyelse kunne Lohals i '06 indvi et nyt maritimt kulturhus, "Banjen", på Lohals Havn, hvor der hver fredag eller lørdag aften i sommersæsonen inviteres til gratis koncert og dans ved molen for dem, der måtte have lyst til det.
Her kan du læse mere om de gratis sommerkoncerter og Frikadellefesten på havnen, og her kan du få inspiration til oplevelser i Lohals og omegn.
Smukke
vandreture
Lohals må betegnes som et perfekt udgangspunkt for vandreture i sjælden smuk natur - som at gå tur i en fædrelandssang. Afmærkede stier fører gennem den mest skovrige del af Langeland, hvor blandt andet rådyr og fasaner stortrives, og Øhavsstien begynder - eller slutter om nogen vil - i Lohals. Der er udgivet en folder med strækningen fra Lohals til Tranekær, når det gælder Øhavsstien, og denne folder kan hentes her.
Ved lystbådehavnen står borde og grill til fri afbenyttelse, og langs vandet samt i skovene er der opsat bænke og borde samt etableret bålpladser med gratis brænde, så vandringsfolk og naturelskere kan tilberede deres måltider undervejs.
Eldorado for
lystfiskere
Ligeledes er Lohals det perfekte udgangspunkt og et sandt eldorado for lystfiskere. Den kraftige strøm i havet mellem Fyn og Langeland giver masser af næring til ikke mindst ørreder, fladfisk, torsk og hornfisk.
Tiltrukket
af lyset...
På samme måde som i Skagen har det specielle lys over nordspidsen af Langeland tiltrukket mange kunstnere, og derfor kan interesserede komme på besøg i flere gallerier i netop dette område. Det gælder blandt andet hos keramiker Heerwagen, Houvej 52, i udkanten af byen.
Indkøb alle
ugens dage
Ingen behøver mangle dagligvarer i Lohals, for Dagli' Brugsen har åben alle ugens syv dage året rundt, og et af Langelands bedste bagerier - "Hedo Bageri" - ligger på Tom Knudsens Vej.
Men ingen skal rejse til Lohals for at gå i forretninger, for ud over brugsen og bageren er der udelukkende genbrugssalg i byen.
Indkvartering er heller ikke så enkel, da byens hotel - Hotel Færgegåden - blev lukket for en del år siden og udstykket i små ejerlejligheder. Derfor må besøgende leje et sommerhus eller fritidshus i området.
"Kom og
vær til"...
Selv om hele øens nye slogan "...bedst i længden"" går på alle de langelandske herligheder, synes det skræddersyet til naturen ved Lohals.
Vi faldt for "fyret, havnen, udsigten, skovene og stranden" allerede ved det første besøg i den lille havne- og badeby, og vi er overbeviste om, at rigtig mange naturelskere vil gøre det samme.
Behold adressen
et andet sted...
Vor begejstring for Lohals fik os til at skifte folkeregisteradresse fra Aarhus til Langeland, selv om kommunen har en af landets højeste skatteprocenter. Vi ville godt betale det ekstra for at hjælpe kommunen, der næsten fast står med hatten i hånden hos politikerne på Christiansborg for at få fattighjælp.
Men det skulle vi aldrig have gjort! På trods af den høje skat er der ikke megen hjælp at hente, såfremt man bliver ramt af sygdom og handicap – fx som i vort tilfælde, hvor den ene af os pludselig og helt uventet blev lammet i venstre side af kroppen af en blodprop i hjernen.
Hvis nogen vil vide mere om den reelle handicappolitik på Langeland, kan de læse nedenfor.
Med venlig hilsen
Birte og Erik Frodelund
Nyd den smukke natur på Langeland,
men behold folkeregisteradressen et andet sted i landet...
læs hvorfor nedenfor.
Dagens kronik:
Når det er kommunen
der begår det
sociale bedrageri...
Læs her.
PAS PÅ med folkeregisteradresse på Langeland - læs hvorfor her.
Hvis du som ældre får behov for hjælpemidler og kommunal betalt genoptræning, gør du klogt i at have din folkeregisteradresse i en anden kommune end på Langeland.
Hvis I vil have et juridisk godt sikkerhedsnet, kan I få det via vores hjemmesider www.JuraEksperten.dk og www.DitTestamente.dk.